20 Mayıs 2012 Pazar

ÇİLEKLİ DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Malzemeler:

Keki için;
5 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
3 çorba kaşığı dolusu un
2 çorba kaşığı dolusu mısır nişastası










Pasta kreması için;
1/2 kilo süt
2 çay bardağı toz şeker
2 çay bardağı un 
2 yumurta sarısı
1 bütün yumurta
1 paket vanilya
50 gr tereyağ
1 çay bardağı ılık su






Fırını alt-üst turbo 175 dereceye ayarlayın. Kek kalıbınızı yağlayıp, unlayarak hazır hale getirin.

Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırarak 2 ayrı kaba koyun. Yumurta aklarını mikser yardımıyla (yüksek devirde)  bir tutam tuz ekleyerek kar haline gelene kadar çırpın. (Yumurta akı bıçakla kesilecek kıvama gelene kadar çırpmaya devam edin. Çabuk pes etmeyin. Kabartma tozu kullanmadığımız için, kekin kabarmasını sağlayacak  olan, bu yumurta aklarıdır). Yumurta sarılarını da iyice köpürene kadar çırpın. Pudra şekerini ilave edin. Tekrar iyice çırpın ve sonrasında yumurta akını ilave edin. Mikseri yavaş devire alın ve çırpın. Daha sonra unu ve mısır nişastasını ilave edin. Tahta kaşıkla iyice karıştırarak kalıba dökün ve pişirin.

Kekimiz soğurken pasta kremamızı hazırlayalım. Bir tencereye süt ile şekeri koyarak karıştıralım ve orta derecedeki ateşe koyalım. Bu arada tereyağının dışındaki tüm malzemeleri, ılık su ile birlikte mikserle iyice çırpalım. Süt ılınınca diğer karışımı yavaş yavaş tencereye dökelim. (Karışımdaki yumurtanın pişmemesi için sütün çok ısınmamış olmasına dikkat edin.Eğer sütün fazla ısındığını düşünüyorsanız, karışıma önce 2-3 kaşık, daha sonra 2-3 kaşık daha tenceredeki sütten ilave edelim ve sonrasında karışımı tencereye yavaş yavaş dökelim) Tahta kaşık yardımıyla sürekli karıştırarak (Karıştırırken sürekli dibinin tutup tutmadığını kontrol edin. Tutan yerler varsa kaşık yardımıyla o kısımları kazıyın. Eğer topak olursa moralinizi bozmayın:) Mikserle çırparak pürüzsüz hale getirin.)  10- 15 dakika kadar pişirin. Ocağın altını kapatınca tereyağını ekleyin ve karıştırın. Tereyağı iyice eriyip karıştıktan sonra soğumaya bırakın. (Krema soğurken üstünün kabuk tutmaması için, kremanın üstünü streç film ile kremaya deyecek şekilde iyice kapatın. Soğuduktan sonra pastaya koymadan önce mikser ile pürüzsüz bir kıvama getirebilirsiniz.)


Pastanın hazırlanması:
Soğuyan kekimizi (Keki en az 3-4 saat önce pişirin) 3 eşit parçaya bölün. Her katı, badem likörü ilave edilmiş ılık süt ile ıslatın. (Çok ıslatmamaya özen gösterin). Her kata önce pasta kreması, daha sonra 2 veya 3 e bölünmüş çilekleri dizin. En üstünü de kremayla kaplayın. Üzerini rendelenmiş veya rondodan geçirilmiş beyaz çikolata ile süsleyin. Beyaz çikolata yerine şeker hamuruyla da kaplayabilir ve şeker hamurundan yaptığınız figürlerle süsleyebilirsiniz.

Aydan diyor ki:
Bizim evimizde nedense bu doğum günü pastası sadece çilek zamanı yapılıyor. (Çoğunlukla da 19 Mayıs'ta babaannemizin doğumgününde). Ama aslında muzla da çok güzel oluyor. 

Bu tarif çok çok sevdiğimiz aile dostumuz, yemek & davet üstadı Zübeyde Terzioğlu'nun tarifidir. Zübeyde abla doğum günlerinde, Büyükada'daki evlerinin bahçesindeki yemyeşil asmanın ve tüm bahçeyi saran harikulade begonvilin altında bu pastayı bize bir çok kereler ikram etmiştir. Her seferinde de huşu içinde yediğimiz, bu son derece hafif ve lezzetli pasta, bizim de doğum günlerimizde sofralarımızı süslemekte geç kalmamıştır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder