10 Eylül 2012 Pazartesi

BRIOCHE (FRANSIZ EKMEĞİ)

Malzemeler:

250 gr un
60 gr ılık süt
12 gr yaş maya
1 yumurta (50gr)
2 yumurta sarısı (30gr)
18 gr toz şeker
5 gr tuz
75 gr tereyağ
Kurutulmuş domates 
Taze fesleğen (Taze kekik de konulabilir)
Üzerine sürmek için yumurta sarısı


Kurutulmuş dometesi ılık suyun içinde bekletin. Yumuşayınca küp şeklinde kesin. Taze fesleğeni yıkayıp, kurumaya bırakın.

Ilık süt ve mayayı karıştırın.Şekeri ilave edin. Sırasıyla yumurta, yumurta sarısı, tuz, yağ, un, kurutulmuş domates ve taze fesleğeni (ince ince doğranmış) ilave edin. Bütün malzeme özleşene kadar yoğurun ama fazla da yoğurmayın. Bütün malzeme toplanınca yoğurmayı bırakın. (Aksi halde hamur gevrekliğini kaybeder.)  
8 adet yuvarlak fırın kabını (marketten aldığınız muffin kapları da olur) yağlayın. Hamurdan sekiz adet küçük yuvarlak ayırın (Küçük birer ceviz kadar). Geri kalan hamuru da 8'e bölün ve yuvarlayıp kaplara koyun. Baş parmağınızı unlayıp ortalarına bastırın. Bastırdığınız yerlere ayırdığınız küçük hamurları yuvarlayıp yerleştirin. Hava sirkülasyonu olmayan bir yerde (yanmayan fırının içi olabilir) hamuru mayalandırın. Hamurun iyice kabarıp, kabın içini tamamen doldurması gerekir. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. 190C ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.

Aydan diyor ki:

Farklı baharatlar veya kırmızı biber de kullanabilirsiniz. Hamuru mayalama işini fırının yoğurt ayarında da (30C'de)  yapabilirsiniz. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder