12 Ocak 2021 Salı

ZEYTİNYAĞLI PATLICANLI PİLAV

 

 

Malzemeler:

2 su bardağı baldo pirinç
adet kemer patlıcan
1 adet büyük soğan
1 domates (isteğe bağlı)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 yemek kaşığı kuş üzümü (isteğe bağlı)
1 tatlı kaşığı yenibahar
1/2 tatlı kaşığı tarçın
3 su bardağı su
kızartma yağı
dereotu  
tuz, karabiber






Patlıcanları alacalı soyun ve yıkayın.  3 tanesini uzun uzun dilimleyin, 2 tanesini de küp küp kesin. Hepsini tuzlu suda yarım saat kadar bekletin. Suyunu sıkarak dışarı alın ve kurulayın. Tavada yağı iyice kızdırın ve patlıcanları kızartın. Kızartığınız patlıcanları yağının süzülmesi için  kağıt havlu üzerine alın ve serleşmemesi için üzerini kapatın. (Daha hafif olmasını isterseniz, kızartmak yerine patlıcanları fırın tepsisine alın. Üzerine tuz, karabiber ve bolca zeytinyağı koyun. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında renk alana kadar pişirin. )

Soğanı yemeklik doğrayın. Tencereye zeytinyağını koyun. Soğanı, dolmalık fıstığı, kuş üzümünü, tuzu, karabiberi, yenibahar ve tarçını ekleyin ve karıştırarak kavurun. Fıstıklar renk almaya başlayınca yıkamış ve iyice süzmüş olduğunuz pirinci ilave edin.   İyice kavurduktan sonra küp şeklinde doğradığınız domatesi ilave edin ve biraz daha kavurmaya devam edin.  Daha sonra küp küp doğrayıp kızarttığınız patlıcanları ve sıcak suyu ekleyip, iyice karıştırın. Önce harlı ateşte pirinç fazla suyunu çekip göz göz olana kadar, daha sonra kısık ateşte pişirimeye devam edin. Pişince tencerenin altını kapatın.  Temiz bir bezi tencereyle kapak arasına yerleştirip dinlendirin. Yarım saat dinlendikten sonra pilavı karıştırıp, ince doğradığınız dereotunu ilave edin ve soğuması için bir tabağa alın. 

Çukurca bir tabağın altına uzun uzun doğrayıp kızarttığınız patlıcanları yanyana dizin (patlıcanları kabınızın yanlarını da içine alacak hatta pilavın üstüne dönecek şekilde yerleştirin) ve üzerine oda sıcaklığına gelmiş pilavınızı koyun, patlıcanları üzerine çevirin. Ya da fotoğrafta gördüğünüz gibi küçük kaselerde porsiyonluk da yapabilirsiniz ki benim daha çok hoşuma gidiyor.  Ters çevirerek servis tabağına alın. Ya oda sıcaklığında ya da buzdolabında bekletip soğuk olarak servis yapabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder