25 Şubat 2013 Pazartesi

ARNAVUT CİĞERİ

Malzemeler:

1 kuzu ciğeri
2 çorba kaşığı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı kekik (arzuya bağlı)
1 çay kaşığı sumak (arzuya bağlı)
1 büyük soğan
1/3 demet maydanoz
6 orta boy patates
zeytinyağ



Hem Arnavut ciğeri, hem de patates aslında bol kızgın yağda kızartılır. Ama biz, fazla yağdan kaçınmak için hem patatesi, hem de ciğeri az yağda pişiriyoruz. 

Ciğer çabuk pişeceği için önce patatesleri pişirin. Patatesleri soyup yıkadıktan sonra, parmak şeklinde doğrayın (Arzu ederseniz küp küp de doğrayabilirsiniz). 1 çay kaşığı kadar tuz ve patateslerin her yerini iyice yağlayacak kadar zeytinyağı ile harmanlayın. İyice yağladığınız tepsiye, patatesleri koyup (tepsiyi yağlarken de zeytinyağı kullanıyoruz. Eğer tepsiyi iyice yağlamazsanız patatesler tepsiye yapışır.)  200 derece/ alt+üst turbo fırında, arada bir kaç kez karıştırarak (aman dikkat eliniz yanmasın!), iyice kızarana kadar pişirin. Yağda kızartılmış patatesten hiç bir farkı olmuyor.  

Bu arada soğanı, piyaz soğanı şeklinde (yani halka halka)  doğrayın. Bir tutam tuz ilave ederek ovun. İnce ince doğradığınız maydanozu da ilave edin ve harmanlayın. Arzu ederseniz sumak da koyabilirsiniz. 

Eğer ciğeri yıkamak istiyorsanız, kasabınızdan ciğeri bütün olarak alın. Yıkadıktan sonra, zarını çıkarıp, kuşbaşı iriliğinde, küp küp doğrayın. (Zarı soyulmuş ciğeri yıkarsanız sert olur.)  Ciğerlerin üzerine unu serpip iyice karıştırın. Daha sonra ciğerleri tel süzgece alıp, unun fazlasını iyice silkeleyin.  Tavaya ciğerler yapışmayacak kadar zeytinyağı koyun. Yağ iyice kızdıktan  sonra, ciğerleri ilave edin ve orta harlı ateşte ara ara karıştırarak pişirin. Piştikten sonra tuzunu ve kırmızı biberini ilave edin (arzu ederseniz 1 çay kaşığı kekik de koyabilirsiniz) ve karıştırın.

Eger ciğeri yağda kızartmak isterseniz (ki hiç gerek olmadığını düşünüyorum), kızgın yağda ve harlı ateşte pişirin. (Kızartırken ciğerlerin üst üste gelmemesine dikkat edin, iki- üç partide kızartın. Delikli kepçe yardımıyla alıp, yağını iyice süzdürün.) 

Hazırlamış olduğunuz patates ve soğanı, ciğerin yanında servis edin. 

  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder