27 Şubat 2016 Cumartesi

ETLİ PATLICANLI PİLAV


 

Malzemeler:

1.5 kilo kuşbaşı tas kebaplık et
1 adet soğan
2-3 tane defne yaprağı
8-10 adet tane karabiber
6 büyük domates
100 gr tereyağı
2 bardak baldo pirinç
adet kemer patlıcanı
tuz, karabiber, yenibahar, tarçın






Pirinci yarım saat önceden ıslatın. Bu arada eti süzgece koyup süzdürün. Düdüklü tencereye biraz zeytinyağı koyun. Tencere iyice kızdıktan sonra eti ilave edin ve mühürleyin (Et su bırakırsa suyunu çekene kadar kavurun) Daha sonra tencereye dörde böldüğünüz soğanı, defne yaprağını, tane karabiberi, tuzu ve etlerin üzerine çıkacak kadar sıcak suyu ilave edip pişirin. Etleri pişip soğuduktan sonra alın ve kalan suyu süzün.  Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayıp, tereyağ ile pişirirken, ıslattığımız pirinci yıkayıp süzgeçte iyice süzülmesi için bırakın.  Bu arada patlıcanları iri kuşbaşı doğrayıp kızartın. Hepsi hazır olunca pilav tenceresine önce domatesi, sonra sırasıyla eti, patlıcanı ve pirinci koyun. Üzerine sıcak olarak 2.5 bardak et suyunu yavaşça döküp, kapağını kapatın ve önce harlı ateşte, kaynayınca kısık ateşte pişmeye bırakın.  Arada kontrol edin ve pişmemişse et suyu ilave edin. Pişince birer çay kaşığı tarçın ve yenibahar
koyup sadece pilav kısmı ile karıştırın. Karıştırırken patlıcanlara kadar inmeyin. Üzerini temiz bir mutfak bezi ile kapatıp, 10-15 dakika dinlendirin. Servis tabağına pilavı alırken tencereyi ters çevirin. Böylece etleri ve patlıcanları üste, pilavı alta gelecek şekilde tabağa aktarmış olacaksınız.  

Aydan diyor ki: 

Bu yemeği ilk defa babaannemizin Büyükada'daki evinde bir bayram sofrasında yemiş ve lezzetine hayran kalmıştım. Evimizde genellikle özel günlerde yapılan bu pilav, hepimize bir bayram sevinci yaşatır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder