17 Mayıs 2021 Pazartesi

YAŞ VE KURU MAYA İLAVELİ EKMEK

 


Malzemeler:

1 kg tam buğday unu
1,5 tatlı kaşığı tuz
1/2 paket toz maya/ 17.5 gr (Dr. Oetker Ekşi Kuru Hamur Mayası)
1,5 tatlı kaşığı şeker
7,5 gr yaş maya 
3/4 bardak ılık su
1/2 litre ılık süt (2 bardak)











Hazırlık:
Mayaları, şekeri, ılık suyu bir kapta karıştırın. 10 dakika bekletin. 1/2 litre ılık sütü ilave edin ve karıştırın. Bu arada diğer bir kapta un ve tuzu karıştırın, sıvıları da ilave edin ve yoğurun (Önce biraz sert bir hamur olur, yoğurdukça kıvama gelir- kulak memesi- eğer hala sert ise azar azar ılık su ilave edilebilir.) Yoğururken arada elinizi zeytinyağlarsanız hamur elinize yapışmaz. 

Mayalama:
Pişireceğiniz kaba pişirme kağıdını koyun. Hamuru içine yerleştirin. Kabarana kadar üzerine bir bez örterek 1,5 - 2 saat kadar soğuk fırının içinde mayalanması için bekletin.

Pişirme:
Hamurun üzerine yumurta sarısı sürün. 170 derece- alt ısıtma- önceden ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Sonra ısıyı 200 dereceye çıkarıp- turboya alın- üstü kızarına kadar pişirin. Tahta çubuk batırarak (kek kontrol eder gibi) pişip pişmediğini konrol edin. Piştikten sonra dışarı çıkartıp üzerini temiz bir bezle örterek soğumaya bırakın. 


Nihan diyor ki:

Mayalamadan önce, bir sonraki ekmek yapımında kullanılmak üzere, hamurdan bir elma büyüklüğünde ayırıp, bir kavanozda buzdolabında bekletin. Ekmek yapımından 4-5 saat önce dolaptan çıkarın. Maya, şeker ve ılık su karışımına bu hamuru da ilave edip, diğer işlemleri sırasıyla yapın.  

Zerdeçallı ekmek için; sıvılara bir çorba kaşığı zerdeçal ilave edin.
Zeytinli ekmek için; Mayalamadan önce dilimlenmiş zeytini hamura ilave edin.

Bu tarif normal unla da yapılabilir. 

 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder