17 Haziran 2012 Pazar

HİNKAL

Malzemeler:

Hamuru için:
1 kilo un
2 bardak ılık su
1.5 tatlı kaşığı tuz

Kıymalı iç için:
1 kilo koyun kıyması
2 büyük baş soğan rendesi
1/2 çay bardağı üzüm sirkesi
1 limon suyu
Tuz, karabiber


Kıymalı içi bir gece önceden hazırlayıp, kapaklı bir kaba koyarak buzdolabında, ekşimesi için bekletin. 

Hamuru yoğurun. Yumuşak bir hamur olmalı fakat ele yapışmamalı. Eğer elinize yapışıyorsa biraz daha un ilave edin. Hamurun üzerine nemli bir mutfak bezi örterek, 1/2 saat dinlendirin. Daha sonra 5-6 parçaya ayırdığınız hamurun altını ve üstünü biraz unlayarak açın. (Fazla unlamayın ki hamurunuz sertleşmesin). Hamuru ne çok ince, ne de kalın açın. 





Açtığınız hamuru bir bardak yardımıyla kesin. (Artan parçaları nemli bezin altında saklayın. En son hepsini birleştirip tekrar açın.)











Kestiğiniz hamuru elinize alın ve bir kaşık yardımıyla ortasına bolca iç koyun.Önce iki yanını, fotoğraftaki gibi hafifçe yukarı kaldırın ve baş kısmını işaret parmağınızla ortaya itin. Daha sonra bir sol taraftan, bir sağ taraftan hamuru hafifçe yukarı çekerek, ortaya getirip bastırarak örgü şeklinde kapatın. (Hamurun örgü olan kısmının ıslanmamasına özen gösterin. Yoksa hamurunuz kapanmaz.Bu sebeple diğer elinizin işaret parmağıyla da kıymayı içeri doğru bastırın.)



Örerek kapattığınız hinkalları unlanmış bir tepsiye dizin.


















 Bu arada büyükçe bir tencerede suyu kaynatın ve kaynayınca içine bir tatlı kaşığı tuz, ardından da hinkallarınızı atın. Dibine yapışmaması için arada bir karıştırarak, hinkallar suyun üzerine çıkana kadar pişirin. Hinkallar suyun üzerine çıkıp, dik duruma gelmeye başlayınca bir delikli kepçe yardımıyla servis tabağına alın. Suyunu ise büyükçe bir kaseye koyun. 






Servis yaparken tabaklara önce hinkalları, ardından bir kepçe yardımıyla suyunu koyun. (Ayrıca, bolca dövülmüş sarımsak ilave edilmiş bir başka hinkal suyu daha hazırlayın ve arzu edene bu sostan da servis edin.)

Aydan diyor ki:

Hinkal evimizde çok sevilen bir başka Dağıstan yemeğidir. Yoğurt konulmadan yenilir ve üzerine tabii ki demli bir çay çok iyi gider. 

1 yorum:

  1. bayılırım hinkala, bir de annem bunun sucuklu yumurtalısını yapardı ama onu tutturmak çok zor. ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil