12 Haziran 2012 Salı

SU MUHALLEBİSİ




Malzemeler:


2.5 litre günlük süt
1/2 lt su
2 çorba kaşığı toz şeker (tepeleme)
1 fiske tuz
150 gr buğday nişastası (5 çorba kaşığı kadar)
2 çorba kaşığı pirinç unu (tepeleme)
1.5 çorba kaşığı un (tepeleme)



Un, nişasta ve pirinç ununu 1/2 litre suyun içinde iyice karıştırarak eritin. Süt, şeker ve bir fiske tuzu ise büyükçe bir çelik tencerede kaynatın. Kaynamaya başlayan süte, sulu karışımı yavaş yavaş karıştırarak ilave edin. (İlave etmeden önce son kez iyice karıştırmayı unutmayın). Artık bu dakikadan sonra karıştırmayı kesinlikle bırakmayın.  Karıştırma işlemi metal kaşık ile ve tencere tabanını kazır gibi yapılmalıdır. Aksi takdirde çok çabuk dibi tutar. En az 45 dakika karıştırarak pişirin. Karıştırırken muhallebinin üzerinde, kaynama halkalarını hep görmelisiniz ve bu halkalar çok büyük olunca tadına bakın. Nişastanın tadı ve kokusu kalmamış ise ocaktan indiririn. Önceden içi hafifçe ıslatılmış derin bir tepsiye boşaltın. Soğuyunca buzdolabına koyun. 

Muhallebinizi davetten bir gün önce hazır edin. Gül suyu ve pudra şekeri ile ikram edin. 

Aydan diyor ki:

Karıştırırken topak olursa hiç heyecanlanmayın. El blenderi ile istediğiniz zaman muhallebinizi karıştırabilirsiniz. Hatta ben topak olmasa bile ocağı kapatmadan önce mutlaka blender ile pürüzsüz bir hale getiriyorum. Bu karıştırma işlemi sırasında  muhallebi de ağdalı bir hal alıyor ve nefis oluyor:)  

Karıştırıken dibi tumaya başlarsa ocağın altını iyice kısın ve dibi tutan yeri iyice kazıdıktan sonra ocağın altını tekrar açın.


Tepeleme: Ölçeği içine batırıp çıkardığınızda aldığı maksimum miktar. Ölçeğin üstünde küçük bir tepe görüntüsü oluşmalıdır. 
Silme: Sadece ölçeğin içi kadar olan miktar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder