13 Haziran 2012 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Malzemeler:
40 adet küçük boy dolmalık biber
2 mug (kulplu bardak) pirinç
2,5 kg soğan
1 mug zeytinyağ
2 küçük paket kuş üzümü
3 küçük paket dolmalık fıstık
4 yemek kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1/2 şer demet maydanoz, dereotu ve nane
1 orta boy domates
1 limon
1.5 çorba kaşığı yeni bahar
                                                                                    1 çay kaşığı karabiber


                                                                 

Dolmalık biberlerin içlerini boşaltıp, yıkayın ve içlerindeki suyun süzülmesi için kağıt havlu üzerine ters çevirerek kapatın. Soğanı elde irice doğrayın. (Soğanın su bırakmaması için makinede çekmiyoruz.) Zeytinyağ ve soğanı büyükçe bir çelik tencereye koyun ve harlı ateşte (harlı ateşte soğan su bırakmaz) arada karıştırarak pişirin. Soğanlar pişerken pirinci yıkayın ve süzülmeye bırakın. (Pirinç ne kadar iyi yıkanırsa - 8-10 kez - ve ne kadar iyi süzülürse dolma o kadar başarılı olur.) Bu arada domatesin kabuğunu soyup, küp küp doğrayın ve süzgeçte süzülmeye bırakın.  Fıstıkları az yağda rengi dönene kadar kavurun ve soğana ilave edin. Ardından kuş üzümlerini de yıkayıp soğana ilave edin. Soğanlar iyice suyunu çekip, cızırdamaya başlayınca pirinci ekleyin. Yine harlı ateşte karıştırarak pişirmeye devam edin. Pirinci attıktan yaklaşık 10 dakika sonra (pirincin suyu iyice çekilince) domatesi ilave edin. Tencerenin dibi tutmaya başlayınca ocağın altını kısın. Yeni baharı ilave edin ve iyice karıştırın. (Her baharatı tek tek ilave edip iyice karıştırırsanız dolma içi daha lezzetli olur) Ardından sırasıyla şeker, limon suyu, tuz ve karabiber ilave edin. Pirinçler iyice parlak bir hal alınca ocağın altını harlı hale getirin. Dibi biraz tutunca kapatın ve dolma harcını bir fırın tepsisine boşaltın.(Harcı tencerede bırakırsak pirinçler diriliğini kaybeder.) Bu arada maydanoz, dereotu ve nanenin sadece yapraklarını ayıklayıp, yıkayın ve iyice süzülmesi için süzgece alın. Dolma içi soğuduktan ve yeşilliklerin suyu süzüldükten sonra ikisini karıştırın. Artık dolmalık biberleri doldurmaya başlayabilirsiniz. (Dolma harcını biberin dibine iyice bastırarak koyun ki boşluk kalmasın. Daha sonra koyduğunuz harcı ise fazla bastırmayın ki pirinçler pişip irileşince fazla tıkız olmasın.) Biber dolduktan sonra biberin ağız kısmını domates kabuğu ile kapatın. Biberleri fırın tepsisine dizin ve 1 çay bardağı su ilave edin. Alt+üst turbo 200 dereceye ayarlanmış fırında biberlerin üstleri iyice kızarana kadar pişirin.  

Aydan diyor ki:
Dolmanızın başarılı olması için ilave ettiğiniz tüm malzemelerin iyice kurutulmuş veya suyunun iyice süzülmüş olmasına özen gösterin. Renk katması için biraz kırmızı biber de doldurabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder