17 Ocak 2013 Perşembe

İŞKEMBE ÇORBASI

Malzemeler:
1 kilo dana işkembe
1 büyük soğan
1 tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi için:
2 çorba kaşığı un (tepeleme)
1 yumurta sarısı
1/2 limon suyu
1 kepçe işkembe suyu
Sosu için:
1 fincan üzüm sirkesi
3 diş sarımsak
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çay kaşığı kırmızı biber


İşkembeyi alırken;  Kasabınızdan işkembenin damar kısmından (yani en etli ve kalın kısmından) vermesini ve iyice temizlemesini isteyin. 

İşkembeyi iyice yıkayın. İri parçalara (yaklaşık avuç içi kadar) bölün ve düdüklü tencereye koyun. Üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edin. 1 büyük soğanı (üstten hafifçe dörde bölün), 2-3 diş sarımsağı ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin ve kapağını tam kapatmadan kaynatın. Üzerindeki köpükleri temizledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika pişirin. (İşkembenin zor piştiğini göz önünde bulundurun.) İşkembeyi pişirdikten sonra soğumaya bırakın.

Soğuyan işkembeleri küçük küçük doğrayın ve tencereye koyun. İşkembe suyunu süzün ve onu da tencereye ekleyin. Orta harlı ateşte kaynamaya bırakın. Bu arada yumurta sarısı, limon suyu, un ve bir kepçe işkembe suyunu çırpın. 1-2 kaşık daha kaynayan işkembe suyundan ilave edin. Hazırladığınız bu terbiyeyi yavaş yavaş ve devamlı karıştırarak çorbanın içine ekleyin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alın. 


Küçük bir tavada 1 çorba kaşığı kadar tereyağını kızdırıp ocağın altını kapatın ve 1 çay kaşığı kadar kırmızı pul biberi ilave edin.  Servis sırasında, hazırladığınız bu pul biberli tereyağından bir tatlı kaşığı kadar çorbanın üzerine ekleyin.



Sirke sevmeyenler olabilir düşüncesiyle; 

1 fincan üzüm sirkesi ile 3 diş sarımsağı (havanda biraz tuz ile dövülmüş) karıştırıp bir sosluk yardımıyla çorbanın yanında vermeyi tercih edelim.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder