24 Ocak 2013 Perşembe

BABAANNE PİLAVI

 Malzemeler:


2 su bardağı baldo pirinç
3 su bardağı sıcak su
50 gr tereyağı
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı karabiber                                                                       
                                                                 







Pilav deyip geçmeyin. Bizim evimizde pilav "babaanne pilavı" olarak pişmezse, o pilava kimse rağbet etmez. 

Pirinci, pirinç süzgecine koyun ve üzerine 2 tatlı kaşığı tuz serpin. Pirincin üzerine çıkana kadar kaynamış su ilave ettikten sonra, bir bardak kadar da soğuk su koyun. (Böylece çok kaynar suyun, pirinç tanelerini kırmasını önlemiş olursunuz) 

En az yarım saat kadar sıcak suda beklettiğiniz pirincinizi iyice yıkayın. Pirincin iyi yıkanmış ve nişastasından tamamen arınmış olması çok önemli. (Biz pirinci en az 7-8 kez, yıkama suyu duru suya yakın hale gelene kadar yıkıyoruz.) Pirinci yıkadıktan sonra bir süzgece koyun ve iyice süzülmesi için 10-15 dakika kadar bekleyin. (Pirinci ellediğinizde elinize kuru gelmeli.) Bu arada pilav tencerenize (pilav tencereleri teflon ve yüksekliği az olur. Kapağı camdan olup üzerinde de bir delik bulunur:) tereyağını koyup iyice kızdırın ve pirinci ilave edin. Pirincin üzerine de parlaklık vermesi için 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı gezdirin ve orta harlı ateşte sürekli karıştırarak kavurun. (Pilavın güzel olmasının sırrı burada yatıyor. Kavurma işlemi sonunda pirinç suyunu tamamiyle çekmiş ve tane tane hale gelmiş olmalı.) Üzerine sıcak suyu, tuzu ve karabiberini ilave edin. Karıştırıp tencerenin ağzını kapatın. Pirinci 5 dakika kadar harlı ateşte ve kaynar vaziyette pişirdikten sonra, ocağın altını kısık hale getirin. Tencerenin kapağını hiç açmayın. Cam kapağın üzerinden kontrol edin. Pilavın üzerinde delikler oluşunca (yani göz göz olunca) ocağın altını kapatın. Tencerenin kapağını açın ve temiz bir kurulama bezi ile örtün ve tencerenin kapağını bezin üzerinden kapatın. (Böylece tencerenin kapağında biriken su damlacıklarının pilavın içine akmasını önlemiş olursunuz.) Pilava bu aşamada el sürmeyin. 10-15 dakika kadar demlenmesi için bıraktıktan sonra, pilavı karıştırın ve kapağını tekrar kapatın. 5 dakika daha dinlendirip servis yapın.


Aydan diyor ki:

- Adından da anlaşılacağı gibi bu pilav babaannemizin tarifidir. Eğer o günkü menüde pilav varsa, onun pişirmesini rica ederiz. Çünkü onun elinin değdiği pilavın lezzeti bir başka olur. Sinan her zaman makarnayı pilava tercih etmiştir. Menüde pilav varsa çok mutlu olmaz ama mutlaka "kim pişirdi?" diye sorar. Babaanne yanıtını alınca, belli etmemeye çalışsa da yüzüne bir tebessüm yayılır :)


Özellikle nohut pişirdiğimizde, yanında mutlaka babaanne pilavı yer alır. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder