17 Ocak 2013 Perşembe

İŞKEMBELİ NOHUT


Malzemeler:

1 kilo dana işkembe
500 gr nohut
2 büyük soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası(tepeleme)
1/2 tatlı kaşığı biber salçası (tepeleme)
tuz








İşkembeyi alırken;  Kasabınızdan işkembenin damar kısmından (yani en etli ve kalın kısmından) vermesini ve iyice temizlemesini isteyin. 

İşkembeyi iyice yıkayın. İri parçalara (yaklaşık avuç içi kadar) bölün ve düdüklü tencereye koyun. Üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edin. 1 büyük soğanı (üstten hafifçe dörde bölün) ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyin ve kapağını tam kapatmadan kaynatın. Üzerindeki köpükleri temizledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika pişirin. (İşkembenin zor piştiğini göz önünde bulundurun.) İşkembeyi pişirdikten sonra soğumaya bırakın.

Bir gece önceden soğuk su ile ıslattığınız nohutu yıkayın. Düdüklü tencerede 2 çorba kaşığı zeytinyağı ile ince doğranmış 1 büyük soğanı hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Domates ve biber salçalarını ilave edin ve biraz daha kavurun. Nohutu ve 1/2 tatlı kaşığı tuzu ilave edin.(Salçada da tuz olduğunu unutmayın) Üzerine çıkana kadar sıcak su ilave edin. Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika kadar pişirin. (Nohutun, işkembe ile de pişeceği için çok fazla yumuşamamış olması gerekir.)


Soğumuş olan işkembeleri irice doğrayın. Pişen nohutu bir başka basınçsız tencereye (işkembenin suyundan da ilave edeceğiniz için kendi suyunu fazla almadan) aktarın. İşkembeleri ilave edin ve üzerine çıkana kadar işkembenin suyundan ekleyin. Nohutlar iyice yumuşayana ve suyunu biraz çekinceye kadar orta ateşte pişirin. Pişmesine yakın 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı ilave edin.

Aydan diyor ki:

- Bizim evimizde işkembeli nohut mutlaka "babaanne pilavı" ile servis edilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder