18 Ocak 2013 Cuma

KISIR

Malzemeler:
1 büyük su bardağı ince bulgur
3/4 büyük su bardağı sıcak su
1 büyük soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 yemek kaşığı biber salçası
1 büyük çay bardağı zeytinyağ
5-6 sap taze soğan
1/2 demet maydanoz
1'er çay kaşığı tuz, karabiber ve kimyon
1/2 limonun suyu  
1.5 yemek kaşığı nar ekşisi                                                                                 
                                                                 


Soğanı küçük küçük doğrayın ve tencereye koyduğunuz zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Salçaları ilave edin. 1-2 dakika karıştırarak pişirin. Bulguru ilave edin. 3-4 dakika daha pişirin. (Bulguru fazla kavurmayın. Daha fazlası bulgurun kurumasına sebep olur.) Nar ekşisinin 1/2 yemek kaşığını şimdi ekleyin. 1 dakika karıştırarak pişirin ve sıcak suyu yavaş yavaş ve karıştırarak ilave edin. Sırasıyla tuz, karabiber ve kimyonu ilave edin.(Baharatları tek tek ekleyin ve her baharattan sonra iyice karıştırın). 1 yemek kaşığı nar ekşisi ve limon suyunu ekleyin ve 1-2 dakika, limon suyunun çekmesi için karıştırarak pişirin ve ocağın altını kapatın.  Tencerenin kapağını örtün ve demlenmeye bırakın. Bu arada maydanoz ve taze soğanları çok ince doğrayın. Bulgur soğuduktan sonra maydanoz ve taze soğanları da ilave edin ve iyice karıştırın. Servis tabağına alıp maydanoz ile süsleyin.

Aydan diyor ki:

* Eğer kısırın hafif acı olmasını isterseniz 1 çay kaşığı kırmızı pul biber de koyabilirsiniz. 
* Bu kısır tarifi güzel yüzlü, güzel kalpli arkadaşım Ayfer'e aittir. Aslında onun annesinin tarifidir. Annesi bu tarifi verirken özellikle de baharatların tek tek konulması konusunda ısrarcı olmuş. "Her baharatın tadını ayrı ayrı vermesi gerekir. Aynı anda koyarsanız aynı lezzeti alamazsınız" demiş. Ben de hep böyle yaptım ve gerçekten çok lezzetli olduğunu gördüm. Kısırı çok severim ve bu tarif benim ve çocukların özellikle de Bike'nin hep favorisi olmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder