16 Ocak 2013 Çarşamba

KIYMALI VEYA PASTIRMALI ÇITIR BÖREK

Malzemeler:
4 yufka
1 çay bardağı fındık yağı
1 çay bardağı su
2 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

İç malzemesi
2 orta boy soğan
1/2 kilo kıyma
tuz
karabiber


Fırını 200 derece alt+üst turboya ayarlayın. Daha sonra iç malzemesini hazırlayın. Soğanları rondoda çekin. Tavaya biraz zeytinyağı koyun ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Kıymayı ilave edin. Pişince (Çok fazla pişirmeyin ki kıyma kurumasın. Kıymanın rengi değişince ocağın altını kapatın.) Tuz ve karabiberini koyun,  soğumaya bırakın. Diğer tarafta, fındık yağı ile suyu bir kasede karıştırın. Bir yufkayı tezgahınızın üzerine serin. Yağ ve su karışımını bir fırça yardımıyla, yufkanın üzerinde hiç kuru yer kalmayacak şekilde sürün. Diğer yufkayı tam üstüne gelecek şekilde serin. Yine yağ ve su karışımını hiç kuru yer kalmayacak şekilde sürün. Yufkayı önce 4'e bölün, daha sonra da her bir parçayı ikiye bölün. Toplam üçgen şeklinde 8 parça elde edeceksiniz. Her bir üçgenin alt kenarına kıymalı harcınızı koyun.(Kenar kısımlarında 2'şer parmak boşluk bırakın) Daha sonra bu kısımları kıymanın üzerine doğru kıvırıp, sigara böreğinde olduğu gibi ama biraz daha gevşekçe sarın. En uç kısmını su ile ıslatıp, yapıştırın. Tereyağ ile yağladığınız tepsiye dizin. Diğer 2 yufka için de aynı işlemi tekrarlayın. Bu arada bir kaseye yumurta sarılarını koyun ve üzerine biraz fındık yağı ilave ederek çırpın. (Yağ hem yumurta sarısına akışkanlık kazandırır, hem de parlaklık verir.) Bu karışımı böreklerin üst kısımlarına fırça yardımıyla sürün. Daha önce ısıttığınız fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin. 

Aydan diyor ki:

- Bu çıtır böreği çay saatinde ikram edebileceğiniz gibi, akşam yemeğinde salata ile de servis yapabilirsiniz. Ben özellikle Ispanak Salatası (Bkz. Salatalar) ile çok seviyorum:)

- Bu böreği pastırmalı olarak da hazırlıyorum. Özellikle mezelerin yanına çok yakışıyor. 
Kıymalı harç yerine 1 dilim çemensiz pastırma, 1 dilim dil peyniri (taze kaşar peyniri de olabilir) ve 2 dilim domatesi üst üste koyup kıymalı börekteki gibi sarıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder