27 Şubat 2012 Pazartesi

KURABİYE İÇİN PÜF NOKTALARI


·    *  Tüm malzemeyi önceden hazır edin ve ölçüleri tamı tamına uygulayın. Ölçülü olan tariflerde ölçme işlemini hassas bir teraziyle yapmanızda fayda vardır.
·     * Oda sıcaklığındak yağ dışta yumuşak, içi hafif soğuk olmalıdır.  Yağı hamuru hazırlamadan 30 dakika önce (yazın 15 dakika yeterli) buzdolabından çıkarın.
·      * Yağ ve şekeri, pürüzsüz bir macun halini alana kadar mikserle çırpın. Yağın eşit dağıldığından emin olunca karıştırma işlemini bırakın.  Sonra sıvı malzemeleri (yumurta, aroma vs) ekleyin. Un en son eklenir. Unu ekledikten sonra sadece un karışana kadar karıştırın. Ağızda dağılan ve lezzetli kurabiyenin sırrı  unu koyduktan sonra fazla karıştırmamakta yatar.  Fazla yoğurmak unda bulunan ve hamura elastikiyet veren gluten adlı proteinin  oluşmasına sebep olur. Gluten ekmek yapımında arzulanır ama kurabiye yaparken bundan kaçınmak gerekir.
·      * Dekorasyonlu kurabiyeleri kesmeden önce mutlaka streç ile sarıp 3-4 saat dolapta bekletin.  Sonra hamuru 15 dakika dışarıda dinlendirin ve hamuru 3 mm kalınlığında açın ve kesicilerle istediğiniz şekli verin. 
·      * Kurabiyelerin boyutlarının yakın olmasına dikkat edin. Aksi takdirde küçükler önce pişecektir.
·      * Alt-üst torbo 170-180 C kurabiyeler için uygun bir fırın ayarıdır.
·      * Fırın ayarları birbirini tutmadığından kurabiyeleri pişirirken mutfaktan ayrılmayın.  Kurabiyelerin kenarları hafifçe pembeleştiğinde yeteri kadar pişmiş demektir. Kurabiyeler çok piştikçe kırılganlıkları artar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder