· * Tüm malzemeyi önceden hazır edin ve
ölçüleri tamı tamına uygulayın. Ölçülü olan tariflerde ölçme işlemini hassas
bir teraziyle yapmanızda fayda vardır.
· * Oda sıcaklığındak yağ dışta yumuşak, içi
hafif soğuk olmalıdır. Yağı hamuru
hazırlamadan 30 dakika önce (yazın 15 dakika yeterli) buzdolabından çıkarın.
· * Yağ ve şekeri, pürüzsüz bir macun halini
alana kadar mikserle çırpın. Yağın eşit dağıldığından emin olunca karıştırma
işlemini bırakın. Sonra sıvı
malzemeleri (yumurta, aroma vs) ekleyin. Un en son eklenir. Unu ekledikten
sonra sadece un karışana kadar karıştırın. Ağızda dağılan ve lezzetli
kurabiyenin sırrı unu koyduktan
sonra fazla karıştırmamakta yatar.
Fazla yoğurmak unda bulunan ve hamura elastikiyet veren gluten adlı
proteinin oluşmasına sebep olur.
Gluten ekmek yapımında arzulanır ama kurabiye yaparken bundan kaçınmak gerekir.
· * Dekorasyonlu kurabiyeleri kesmeden önce
mutlaka streç ile sarıp 3-4 saat dolapta bekletin. Sonra hamuru 15 dakika dışarıda dinlendirin ve hamuru 3 mm
kalınlığında açın ve kesicilerle istediğiniz şekli verin.
· * Kurabiyelerin boyutlarının yakın olmasına
dikkat edin. Aksi takdirde küçükler önce pişecektir.
· * Alt-üst torbo 170-180 C kurabiyeler için
uygun bir fırın ayarıdır.
· * Fırın ayarları birbirini tutmadığından
kurabiyeleri pişirirken mutfaktan ayrılmayın. Kurabiyelerin kenarları hafifçe pembeleştiğinde yeteri kadar
pişmiş demektir. Kurabiyeler çok piştikçe kırılganlıkları artar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder