25 Şubat 2012 Cumartesi

VİŞNELİ KEK



Malzemeler:
1 fincan fındık yağı ya da eritilmiş margarin (nescafe fincanı)
2 fincan toz şeker
4 yumurta (oda sıcaklığında)
1 fincan yoğurt
4 fincan un (silme)
1 vanilya
1 kabartma tozu
1 fincan damla çikolata 
½ kilo vişne (veya 1 kutu donmuş vişne)
Arzu edilirse limon rendesi (Ben çocuklar sevmediği için koymuyorum.)

Kek kalıbını yağlayın ve unlayın. Fırını alt-üst turbo konumunda 175 C’ye ayarlayın.Yağı eritin. Şekeri ilave edin. İyice çırpın. Yumurtaların önce ikisini ekleyip çırpın ve daha sonra diğer ikisini ekleyin. Yoğurdu ilave edin. Çırpmaya devam edin.  Vanilyayı  ekleyin.  2 bardak un + kabartma tozunu koyun. İyice çırpın. Kalan 2 bardak un + damla çikolatayı ekleyin.  İyice karıştırdıktan sonra vişneleri de ekleyip kek kalıbına dökün. (Her dilime eşit miktarda vişne dağılmasını isterseniz; kek karışımının yarısını kalıba dökün. Vişnelerin yarısını sıralayın ve parmağınızın ucuyla vişneleri hamurun içine batırın. Kalan kek karışımını dökün. Kalan vişneleri de aynı şekilde sıralayın ve vişneleri elinizle hamurun içine batırın. Spatula yardımıyla hamurun vişnelerin üzerini kapatmasını sağlayın ki üstteki vişneler çok pişmesin.)  40 – 45 dakika pişirin. 


Aydan diyor ki:

* Eğer donmuş vişne kullanıyorsanız; vişneleri 2-3 saat önceden tel süzgece koyun. Taze vişne kullanıyorsanız; kek yapmaya başlamadan önce vişnelerin çekirdeklerini çıkartın. Vişneleri keke ilave etmeden önce çok sulanmasını engellemek için unlayın. (Yani küçük bir tepsiye unu koyun ve vişneleri içinde yuvarlayın.)
* Vişne yerine kuru üzüm de koyabilirsiniz. (O zaman çikolata koymayın.)
* Bu kek, evimizin en favori keki olup, çok ama çok sevdiğimiz Nebahat ablamızın tarifidir. Kış aylarını Almanya'da geçiren Nebahat ablamız ile yazları Büyükada'da birlikte olurduk. Ne zaman bu keki pişirse, kokusu bizim eve kadar gelir ve çocuklar için kek pişirdiğini anlardık. Sadece çocuklar değil, biz büyükler de heyecanla kekin gelmesini beklerdik. Şimdi de haftada en az bir kez bu nefis kekin kokusu evimizi doldurmaktadır.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder