8 Haziran 2021 Salı

EKŞİ MAYALI EKMEK



Malzemeler:

50 gr yenilenmemiş maya
100 gr organik beyaz un
600 gr organik tam buğday unu
600 gr su
8 gr tuz










Mayanın tazelenmesi:

50 gr yenilenmemiş mayayı (ekşi mayalı ekmek yapan fırınlardan temin edilebilir) 100 gr beyaz  un ve 100 gr su ile yoğurun. 50 gr ını tekrar bir kavanoza alıp, bir daha ki sefere kullanılmak üzere buzdolabında saklayın. En fazla 7 gün sonra tazelemeniz gerekir. Ekmek ihtiyacınız yoksa yenilediğiniz mayayı grisini, pizza vs olarak da değerlendirebilirsiniz

Ön mayanın hazırlanması:

200 gr tazelediğiniz maya
200 gr tam buğday unu
200 gr su (oda sıcaklığında)

Hepsini kapaklı bir kaba koyun ve iyice yoğurun. Kapağını kapatın ve 4 saat oda sıcaklığında bekletin (çok kabarmaz, üzerinde 1-2 kabarcık görebilirsiniz) 

4 saat bekledikten sonra:

600 gr ön maya
400 gr tam buğday unu
300 gr su (Bazı unlar 250 gr su kaldırıyor. O yüzden suyu yavaş yavaş ilave edin)

4 saat bekleyen 600 gr ön mayanıza 400 gr un ve 300 gr su ilave ettikten sonra iyice yoğurun. 1/2 saat kadar mayanın kendini toplaması için bekleyin ve sonra 8 gr tuzu ilave edip, iyice yoğurun. 1/2 saat sonra tekrar iyice yoğurun. Bu arada ceviz, ayçiçeği, zeytin vs ilave edebilirsiniz. Hamuru en az 6 saat (daha az beklerse hazımsızlık yapar) daha oda sıcaklığında bekletin. (Saat başı hamura dokunup yoğurmak iyi sonuç veriyor.) Pişirmenize son 2 saat kala hamuru, yağladığınız veya yağlı kağıt kapladığınız kapaklı bir borcama ya da döküm tencereye alın. Önceden ısıttığınız 200 derece fırında 1 saat (bazı fırınlarda bir 10 dk daha gerekebilir. Pişip pişmediğini kontrol edip fırından çıkarın) pişirin. (ilk yarım saat kapakla, sonraki yarım saat kapaksız pişirin. Ekmeğin ilk yarım saat suya ihtiyacı olur.) 

Piştikten sonra fırından çıkarıp, 1/2 saat kapakla bekletin. Daha sonra temiz bir beze sarıp soğutun. İyice soğuyunca strece sarıp, buzdolabında saklayın.



Aydan diyor ki:

Bu nefis tarif çok sevgili Toronto arkadaşım Nurcan Oktay'a aittir. Hem annesinden aldığı yıllanmış mayayı Türkiye'den getirmiş, hem de bizlere bu güzel ekmeğin yapımını öğretmiştir. Soğuk Toronto günlerinde bu güzel ekmeğin mis kokusu her sabah içimizi ısıtmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder